Податки при продажі землі

11.07.2023 11:47
228

Всі встановлені законодавством податки повинен сплачувати тільки продавець. Але ж можна заздалегідь розрахувати суми податків і включити їх у ціну.

Податок на доходи фізосіб (ПДФО)

Якщо земельна ділянка у власності понад три роки (чи успадкована, або отримана в результаті розпаювання) і це перший продаж продавця нерухомості з того моменту, дохід платника податків від продажу – не оподатковується.

Якщо продавець вдруге протягом одного календарного року продає ще одну земельну ділянку, то треба сплатити ПДФО – 5% від ціни угоди (визначеної експертної оцінки).

Третій продаж і кожен наступний протягом року – оподатковується за ставкою 18%. Але в цьому випадку дохід вираховується не від ціни угоди (визначеної експертної оцінки), а від різниці між ціною, за яку ця ділянка була придбана продавцем раніше та ціною, за яку нерухомість перейшла до нового покупця.

Але якщо раптом ви хочете продати, скажімо, три успадковані земельні ділянки (чи отримані, скажімо, в результаті розпаювання протягом року), то третій продаж буде оподатковуватись так само, як і другий. Тобто, 5% ПДФО. 

Військовий збір

Він не сплачується з першого продажу, якщо земельна ділянка у власності понад три роки (чи успадкована, або отримана в результаті розпаювання). А так, то становить 1,5% в усіх інших вище перерахованих випадках від доходів, які оподатковуються ПДФО.

Держмито

Становить 1% від ціни в договорі, але не нижче його оціночної вартості (експертної оцінки). Сплачується при першому продажу і наступних.

Нюанс який вартий уваги

У разі продажу своєї ділянки фізособа може не сплачувати податок на доходи та військовий збір, у разі:

  • якщо розмір ділянки не перевищує норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної або комунальної власності. Ці норми різні – залежно від цільового призначення землі.
  • Для ведення фермерського господарства – у розмірі земельної частки (паю), визначеної для сільгосппідприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.
  • Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільгосппідприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній в цих підприємствах. У разі відсутності сільгосппідприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району.
  • Для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га. 
  • Для ведення садівництва – 0,12 га.

Якщо розмір ділянки із вказаним цільовим призначенням більший, то оподаткуванню підлягає дохід від продажу тієї частини ділянки, яка перевищує пільгові розміри. Наприклад, під час продажу ділянки для ведення особистого господарства в розмірі 2,5 га податком буде обкладатися дохід від 0,5 га.